Dendermondsesteenweg 181 - 9280 Lebbeke - info@beaupools.be -  

Nieuws

Wanneer start ik mijn zwembad terug op?

Nu de winter eindelijk achter de rug lijkt te zijn, durven we al stilaan dromen van die warme zomeravonden aan het zwembad. Om je zwembad in optimale omstandigheden te hebben kan je best op tijd starten met wat voorbereidingen.

Wanneer start je best?

Er is geen exacte wetenschap beschikbaar om dit moment te bepalen. Uiteraard is dit afhankelijk van de locatie en van het klimaat, maar ook zeker en vast van de installatie die je hebt. Algemeen gezien is de regel dat je best kan wachten tot de kans op vorst volledig weg is. In België is dit meestal vanaf april niet meer het geval.

De stappen om je zwembad zomerklaar te maken

1. De schoonmaak

Indien je zwembad afgedekt werd met een winterzeil, dien je dit eerst te verwijderen. Met een schepnet verwijder je best al het blader- en ander vuilafval. Vervolgens kan je het winterzeil met proper water en een zachte borstel schoonmaken. Nadien laat het je het best goed opdrogen in de zon.

Eens het zwembad vrij is, ben je klaar voor het 'vuile' werk. Als eerste dien je het grof vuil uit de skimmers en van de bodem te halen door middel van een schepnet. Eenmaal het grof vuil weg is, kan je de bodem laten reinigen door een zwembadstofzuiger. Nadien ga je de waterlijn (zwarte watermarkeringen door kalkaanslag) met een speciale waterlijnreiniger en zachte spons behandelen.

2. Terug op niveau

Soms kan het nodig zijn om je zwembad bij te vullen. Let op dat je hiervoor altijd leidingwater gebruikt in plaats van bron- of grondwater! Leidingwater is immers de enige juiste basis voor proper en helder zwemwater gedurende de hele zomer. Zorg er ook voor dat het peil hoog genoeg staat in functie van een lamellenafdekking.

De algemene richtlijn is dat het water tot ongeveer halverwege de skimmers moet staan. Bij de meeste buitenzwembaden komt dit overeen met een waterpeil van zo’n 10 centimeter onder de zwembadrand.

3. De technieken

Nu het zwembad proper is en het water terug bijgevuld is, is het tijd om de techniek terug op te starten. Check zeker even of alle koppelingen terug zijn aangedraaid! Deze koppelingen zijn immers zeer gevoelig voor lekkages.

De filters mogen nu enkele dagen draaien om het water proper te krijgen. Als je voor de winter een overwinteringsproduct hebt toegevoegd dan zal een periode van ongeveer 3 dagen filteren voldoende zijn. Mocht je dit niet gedaan hebben, dan kan de filter best nog wat langer lopen.

Nadien kan je ook de zwembadverwarming stilaan beginnen inschakelen.

4. Waterbalans checken

Filterinstallatie, check. Verwarming, check. Tijd om de waterbalans te controleren. Met een digitale watertester controleer je het chloor- of zoutgehalte en de pH-waarde van het zwembadwater. De pH-waarde stel je best als eerste terug op orde, anders zullen de andere producten hun impact missen. Indien het choorgehalte te laag is, kan een zogenaamde chloorshock nodig zijn om het chloorgehalte terug op peil te krijgen.

Heb je nog geen zwembad? Neem gerust contact met ons op en dan bekijken we samen de verschillende mogelijkheden.

Exclusief verdeler Compass zwembaden
Compass Zwembaden