Dendermondsesteenweg 181 - 9280 Lebbeke - info@beaupools.be -  

Nieuws

Zwemmen is goed voor lichaam en geest!

Een zwembad in je tuin zorgt niet enkel voor plezier en ontspanning tijdens warme dagen. Het is ook nog eens goed voor lichaam en geest. Dat zwemmen uitstekend is om je conditie op peil te houden weet iedereen, maar het gaat veel verder dan dat.

Een mentale en lichamelijke opkikker

Je komt thuis na een stressvolle werkdag en je wil even ontspannen, niets beter dan een paar baantjes zwemmen. Doordat je je lichter voelt in het water, geeft zwemmen een rustgevend effect en vermindert het je stressniveau. Ook zal je meer energie hebben wanneer je uit het zwembad komt, dan toen je erin sprong.

Tijdens het zwemmen komt het hormoon serotonine vrij in je lichaam. Dit zorgt ervoor dat je humeur positief beïnvloed wordt en je zelfvertrouwen een flinke boost krijgt. Een duik in het zwembad zorgt dus niet enkel voor een lichamelijke, maar ook voor een mentale opkikker.

Een betere nachtrust

Mensen die regelmatig sporten, slapen beter dan anderen. Tijdens het zwemmen gaan je hartslag, stofwisseling en lichaamstemperatuur de hoogte in. Wanneer ons lichaam hierna terug tot rust komt, dalen deze tot een niveau dat lager is dan bij niet-sporters. Dit zorgt ervoor dat iemand die regelmatig beweegt, sneller in slaap valt.

Iemand die zwemt slaapt niet alleen sneller, maar ook beter! Sporten zorgt namelijk voor een diepere slaap. Wanneer je je inspant overdag, komt je lichaam ’s nachts beter tot rust.

Een lagere bloeddruk

Wanneer je zwemt, oefent het water meer druk uit op je lichaam dan de lucht buiten het zwembad. Hierdoor daalt je bloeddruk. Je bloed gaat namelijk makkelijker terug naar je hart waardoor het 10% tot 15% minder hard moet pompen. Deze verlaagde rusthartslag verklaart ook waarom zwemmen zo rustgevend is.

Niet enkel je bloeddruk, maar ook je cholesterol daalt. Deze combinatie verkleint de kans op hart- en vaatziekten, als je voldoende sport tenminste. Wat is voldoende? Minstens drie keer per week een half uur zwemmen.

Sterkere botten en spieren

Van vele sporten is geweten dat ze je spieren versterken en de dichtheid van je botten laten toenemen. Je lichaam ondersteunt meer gewicht en dus versterken je botten. Van zwemmen werd lang gedacht dat het als lage-impact-sport geen effect had op de dichtheid van je botstructuur. Nieuw onderzoek toont echter aan dat dit wel degelijk het geval is. De botdichtheid is niet zo hoog als bij krachtsporters, maar wel nog steeds hoger dan bij niet-sporters.

Kortom, zwemmen is goed voor iedereen. Wil je aan je fysiek werken of meer spieren kweken? Tijdens het zwemmen gebruik je bijna al de spieren in je lichaam. Wil je gewoon ontspannen en tot rust komen? Ook dan heeft een zwembad zijn nut bewezen.

Overtuigd van de voordelen van een zwembad bij je thuis? Neem dan gerust contact met ons op en samen bekijken we de mogelijkheden.

Exclusief verdeler Compass zwembaden
Compass Zwembaden